Annons

balkongfix och ny färg i köket

God morgon! Och hej april! Nu har vi verkligen knopp i håret. Jag har sett nya ljusgröna blad på alla växter här hemma, och i gräsmattorna på gården blommar krokus för fullt.

På tal om vår. I helgen satte vi igång projekt balkong samt måla om kök. Min plan för balkongen var ju ursprungligen att bygga balkongmöblerna själv, två stycken bänkar. Främst för att jag inte hittat några fina balkongmöbler, men också för att jag ville utnyttja utrymmet på balkongen så bra som möjligt (det blir ju alltid bäst med platsbyggt).

Annons

Sagt och gjort, någon gång förra veckan åkte vi till ByggMax för att reka. Men när jag räknat och insett hur mycket virke som faktiskt skulle behövas fick jag lite smått panik. 14 plankor på 4.8 m, och 8 stycken lika långa reglar :) I vår lilla lägenhet. Självklart skulle vi ha sågat till dem innan vi tog hem dem, men ändå. Det kändes helt enkelt lite för jobbigt. Hade vi bott i hus med en trädgård hade det varit en helt annan grej. Då kunde bygget gott kunna ligga och skräpa under något träd.

Aja. Vi slopade den idén helt enkelt. Det är inte hela världen. Och det blev rätt fint i slutändan ändå. Ska vi kika?

Annons

Det finns ingen större idé med förebilder egentligen, för såhär såg balkongen ut innan: Tom!

I lördags köpte jag ett rostigt gammalt metallbord på marketplace. Jag bestämde mig för att fixa till det genom att lägga på en mosaik. Jag köpte det billigaste kaklet på Bauhaus (39 kr/arket).

Först limmade jag fast alla kakelplattor med kakellim. Jag gjorde av med lite drygt en halv sån här burk. Hela det här bordet tog någon timme.

Annons

Jag bestämde mig för att göra ett bord till när jag ändå var igång, köpte det lilla på Ö&B.

När kakellimmet torkat la jag själva kakelfogen. Man köper puts i pulverform och blandar med vatten (viktigt att ha mask och handskar när man gör detta). En sån här burk räckte gott för två bord. Man stryker över putsen med en fogskrapa (jag tog min degskrapa – gör inte det, trädelen är svart nu), viktigt att se till att den verkligen går ned i alla mellanrum. När det suttit i ca 20 min torkar man av det värsta överskottet med en fuktig svamp. Och efter ett par timmar, när det har torkat helt, putsar man upp kaklet med en putsduk. Jag använde också en hällskrapa för att skrapa bort.

Resultatet! Lite ojämnt, lite skevt. Som det ska vara när det är hemmagjort. Bara charmigt tycker jag. Hela processen var faktiskt väldigt enkel, och rolig! Mycket avslappnande att lägga bit efter bit. Kanske hade varit finare med svart fog (jag tog mörkgrå) inser jag nu, men jaja.

Ska vi kika på balkongmöblerna också?

Annons

Vinarbänk nr 1. Vi köpte två Äpplarö-fotöljer från IKEA, finns här. Det tillkommer skruvar så att man kan sätta ihop dem som en soffa. Blev så himla bra tycker jag!

Vinarbänk nr 2. Två sittbänkar, också ur Äpplarö-serien, finns här. Dynorna är från MIO. Så bra med extra förvaring i bänkarna för krukor, jord m.m.

Juste! Har köpt ett skymningsrelä också, med en ljussensor som slår av/på ljusslingan efter dagsljuset. Mycket nice! Köpte det på JULA.

Annons

Redo för balkongsäsongen nu! Mycket nöjd över allt. Nu saknas bara kompisar. Hallå sprutan vi längtar efter dig.

Ska vi kika på nya färgen i köket också? Detta är alltså före.

Och såhär ser det ut nu! Mmm. Så glad för detta. Sån skillnad! Mycket varmare och mer inbjudande nu. Färgen vi valde heter Farrow’s Cream.

Annons

Före igen.

Och efter!

Kanske värt att tänka på är att förebilderna är tagna under en solig dag, och igår när jag fotade var det regnigt, därav lite mörkare.

Annons

Hej lilla köket vad sugen jag blir på att stå och laga mat i dig. Gardinerna köpte jag på Myrorna, och den nya lampan är från Jysk. Visst blev det fint?

Såg också att Sofia Wood bytt ut handtagen i sitt kök, blev så fint! Blev sugen på att göra detsamma.

Och Jacqueline ska få sig en ny ram också, i glas. Det förtjänar hon.

Nä, nu ska jag nog ut och dricka morgonkaffet på balkongen. Höres!

Annons

 

 

16 kommentarer till “balkongfix och ny färg i köket”

 1. Amanda skriver: april 1, 2021

  så himla fint!! din blogg alltså, den är guld<3


  1. Gabriella skriver: april 1, 2021

   men å, puss gullis <3


 2. Emma skriver: april 1, 2021

  Tycker köket blev så så fint!! Den ljusa gula och gardinerna får det att kännas som ett barndomskök. Kan typ se en farmor stå och steka pannkakor där haha<3


 3. L skriver: april 1, 2021

  Nej men wow vad fint ni bor!!! Exakt så vill jag ha det någon gång


  1. Gabriella skriver: april 1, 2021

   Men tack, glad jag blir!


 4. Julia skriver: april 1, 2021

  Så fint, både i köket och på balkongen! Jag är verkligen imponerad över hur snabbt ni fått till den hemtrevliga känslan i er lägenhet.


  1. Gabriella skriver: april 3, 2021

   Men å tack, vad glad jag blir!


 5. Maria skriver: april 1, 2021

  Jättelyckad färg i köket! Den värmer upp hela rummet utan att vara för mörk.


  1. Gabriella skriver: april 3, 2021

   Visst blev det! Håller verkligen med


 6. Veronica Folkesson skriver: april 2, 2021

  Wow köket blev underbart!! Vill sitta där o sippa på en drink när du lagar mat : )


  1. Gabriella skriver: april 3, 2021

   Du är så välkommen!!


 7. Bella skriver: april 2, 2021

  Sjukt fint allt blev!

  Har ni tak över er balkong? Funderar också på att köpa äpplarö-serien, med dynor, men bor inte tillräckligt stort att förvara dynorna inne om vintern/nätterna/när det regnar… Hur ska ni göra? :)


  1. Gabriella skriver: april 3, 2021

   Bra fråga! Vi har inte tak. De små dynorna kommer vi förvara i bänkarna, i förvaringspåsar eller liknande. De större går precis in i en hylla i en garderob vi har i hallen. Men vi har också köpt ett möbelöverdrag från IKEA, så tror vi mest kommer bara dra över det! Under vintern tar vi nog ner allt i källaren.


 8. e skriver: april 2, 2021

  så himla fint och kreativt med mosaiken! mycket inspirerande och lärorikt :)


  1. Gabriella skriver: april 3, 2021

   Vad kul att höra!! :)


 9. frågor jag fått på senaste | gabriellaskog.baaam.segabriellaskog.baaam.se skriver: maj 8, 2021

  […] Yatzy och backgammon). Göra drinkar till varandra. Enkla DIY och renoveringsprojekt (varför inte mitt balkongbord med mosaik?). Ge varandra en Mystery Box med typ 5-6 ingredienser som den andra får laga en middag på. […]


Dela på:
Laddar